Leave Your Message
*Name Cannot be empty!
* Enter product details such as size, color,materials etc. and other specific requirements to receive an accurate quote. Cannot be empty
Fargegjengivelsesindeks (CRI) for LED-striper

Nyheter

Fargegjengivelsesindeks (CRI) for LED-striper

13.09.2024 14:33:34

amv8

Fargegjengivelsesindeks (CRI) er en ofte brukt parameter innen lysteknologi. Det refererer til målet for i hvilken grad fargen på et objekt er konsistent når det belyses av denne lyskilden og når det belyses av en standard lyskilde (vanligvis bruker sollys som standard lyskilde), det vil si hvordan fargen er realistisk.

bl5d

1.CRI-definisjon

For lysutøvere er fargegjengivelsesindeks (CRI) et ofte brukt begrep. Vi ser ofte CRI-verdien i dataene til lyskilder, og vet at den reflekterer kvaliteten på lyskilden når det gjelder fargegjengivelse.

Men hva betyr det egentlig? CRI-verdien er med på å bestemme hvilken lyskilde som skal brukes i en belysningsenhet. Jo høyere CRI-verdi, jo bedre, men vet folk hva det faktisk måler og hvordan man måler det? For eksempel er CRI-verdien til OLIGHT S1MINI 90. Hvilken informasjon formidler dette? Museets lyskvalitet må være over CRI 95. Hvorfor?

For å si det enkelt: fargegjengivelse er et viktig aspekt for å evaluere lyskvaliteten, og fargegjengivelsesindeks er en viktig metode for å evaluere fargegjengivelsen til lyskilder. Det er en viktig parameter for å måle fargeegenskapene til kunstige lyskilder. Jo høyere fargegjengivelsesindeksen er, desto bedre er fargegjengivelsen til lyskilden. Jo bedre farge, jo sterkere er fargegjenopprettingsevnen til objektet.

Den internasjonale kommisjonen for belysning (CIE) definerer fargegjengivelse som: effekten av en lyskilde på fargeutseendet til et objekt sammenlignet med en standard referanselyskilde.
ccn8
CRI er med andre ord en målemetode for fargegjenkjenning av en lyskilde sammenlignet med en standard lyskilde (som dagslys). CRI er en universelt anerkjent beregning og den eneste måten å evaluere og rapportere fargegjengivelsen til en lyskilde på. vei.

Etableringen av CRI metrisk standard er ikke langt unna. Det opprinnelige formålet med å etablere denne standarden var å bruke den til å beskrive fargegjengivelsesegenskapene til lysrør som ble mye brukt på 1960-tallet, og for å hjelpe brukere å forstå at lysrør med lineær spektralfordeling kan brukes i hvilke anledninger.

2.CRI-teknologi

Selv om disse fargeprøvene er nøye spesifisert og virkelige objekter kan produsere fargene til disse fargeprøvene, er det viktig å forstå at CRI-verdiene er utledet helt gjennom beregning og ikke nødvendigvis belyser den virkelige fargeprøven med en ekte lyskilde.
gjennom
Det vi må gjøre er å bruke det målte lyskildespekteret til å sammenligne med spekteret til den spesifiserte fargeprøven, og deretter utlede og beregne CRI-verdien gjennom matematisk analyse.

Derfor er målingen av CRI-verdien kvantitativ og objektiv. Det er på ingen måte en subjektiv måling (subjektiv måling er kun avhengig av en trent observatør for å bedømme hvilken lyskilde som har bedre fargegjengivelse).

Sammenligninger basert på fargeoppfatning er også meningsfulle, forutsatt at fargetemperaturen til både den målte lyskilden og referanselyskilden må være den samme.

For eksempel, å prøve å sammenligne utseendet til to identiske fargeprøver opplyst av en varmhvit lyskilde med en fargetemperatur på 2900K og en kaldhvit lyskilde (dagslys) med en fargetemperatur på 5600K er fullstendig bortkastet tid.

De må se annerledes ut, så den korrelerte fargetemperaturen (CCT) til den målte lyskilden beregnes ut fra lyskildens spektrum. Når du har denne fargetemperaturen, kan en annen referanselyskilde med samme fargetemperatur lages matematisk.

For den målte lyskilden med en fargetemperatur lavere enn 5000K, er referanselyskilden en blackbody (Planck) radiator, og for den målte lyskilden med en fargetemperatur høyere enn 5000K, er referanselyskilden CIE standard lyskilde D.

Utvalget kan kombinere spekteret til referanselyskilden med hver fargeprøve for å produsere et sett med ideelle referansefargekoordinatpunkter (fargepunkter for korte).

Det samme gjelder for lyskilden som testes. Spekteret til lyskilden som testes kombineres med hver fargeprøve for å oppnå et annet sett med fargepunkter. Hvis fargepunktet under den målte lyskilden tilsvarer nøyaktig fargepunktet under referanselyskilden, anser vi deres fargegjengivelsesegenskaper som de samme og setter CRI-verdien til 100.

I fargekartet, jo lenger fargepunktet under den målte lyskilden er fra den tilsvarende ideelle posisjonen, desto dårligere er fargegjengivelsen og desto lavere CRI-verdi.

Beregn fargeforskyvningen av 8 par fargeprøver separat, og beregn deretter 8 spesielle fargegjengivelsesindekser (CRI-verdien til lyskilden for en bestemt fargeprøve kalles den spesielle fargegjengivelsesindeksen), og ta deretter deres aritmetiske gjennomsnitt, så verdien som oppnås er CRI-verdi.

En CRI-verdi på 100 betyr at det ikke er noen fargeforskjell mellom et par fargeprøver i de åtte parene med fargeprøver under den målte lyskilden og referanselyskilden.
ejr3
3.Hva er fargegjengivelsesindeksen til LED-lys avhengig av?

‌Fargegjengivelsesindeksen for LED-lys avhenger hovedsakelig av kvaliteten og forholdet mellom fosfor. ‌ Kvaliteten og forholdet mellom fosfor har en viktig innvirkning på fargegjengivelsesindeksen til LED-lys. Fosforer av høy kvalitet kan gi bedre fargetemperaturkonsistens og mindre fargetemperaturdrift, og dermed forbedre fargegjengivelsesindeksen. 12

‌Kjørestrømmen vil også påvirke fargegjengivelsesindeksen til LED-lyset. ‌ Større kjørestrøm vil føre til at fargetemperaturen går mot høyere fargetemperaturer, og dermed redusere fargegjengivelsesindeksen.

‌Varmespredningssystemet til LED har også en viss innvirkning på fargegjengivelsesindeksen. ‌ Et pålitelig varmespredningssystem kan sikre stabil drift av LED-lys og redusere lysdemping og nedgang i fargegjengivelsesindeksen forårsaket av temperaturøkning.

‌Den spektrale fordelingen av lyskilden er en nøkkelfaktor for å bestemme fargegjengivelsesindeksen. ‌ Andelen og intensiteten til de forskjellige fargene i spekteret påvirker fargegjengivelsesindeksen direkte. Jo bredere spektralfordeling, jo høyere er fargegjengivelsesindeksen, og jo mer realistisk blir fargeytelsen.